Tehnička podrška za isonis

ISONIS

 

Pravilnici koji regulišu način priključenja priređivača igara na sreću na ISONIS:

 

 

       - Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o bližim prostornim i tehničkim uslovima za automat klub i obrascima izvještaja o radu i popisu stanja brojčanika

       - Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara

 

 

 

 

 

Izvodi pitanja i odgovora sa mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.:

 

 

 

 

 

P: Odnosno odluci za JMBG igrača, da li je neobhodno imati to u automat klubu od 20.01.2017?

 

O: JMBG igrača je opciono polje za upis u našu bazu podataka koje je predviđeno za slučaj promjene zakonske regulative. Trenutno to nije potrebno.

 

 

 

P: Da li nam možete dostaviti tehničku dokumentaciju na engleskom jeziku?

 

O: Povodom zahtjeva da Vam dostavimo Tehničko uputstvo V.002 na engleskom jeziku, obavještavam Vas da Uprava za igre na sreću ne posjeduje takvo. Takođe napominjem, da se sva komunikacija između priređivača i nadležnog državnog organa mora obavljati na službenom jeziku u upotrebi u Crnoj Gori.

 

 

 

P: Primijetili smo da obje tablice (isonis_data i isonis_lokacijaje) imaju polje isonis_trans_id koji predstavlja redni broj svih događaja priređivača. Treba li taj broj biti jedinstven na razini obje tablice ili svaka ima zasebnu vrijednost?        

 

O: Radi se autoincrement poljima koja nisu od znacaja za  priredjivaca. Ona se ne upisuju , vec se vrijednosti same dodjeljuju. Pogledajte primjer iz tehnicke dokumentacije. 

 

 

 

P: Spomenuto je da treba omogućiti izvještaj nad poslanim podatcima, možete li mi poslati strukturu tog izvještaja?

 

O: Priređivači igara na sreću izvještaje dostavljaju na način opisan pravilnicima. Nadzorna platforma koja se nalazi u sjedištu  priređivača ne služi za generisanje izvještaja.

 


P:
Propisane su gore spomenute tablice (isonis_data i isonis_lokacijaje), možemo li mi pored njih imati svoje dodatne tablice koje nam trebaju za optimiziranje rada sustava?

 

O: Ne, nije dozovoljena izmjena strukture isonis_klijent platforme. Priredjivač može napraviti pomoćnu bazu podataka za svoje potrebe.

 

 

 

P: Što se podrazumijeva pod lokacija kada se govori o statusu istih (poslovnice, ili terminali i poslovnice)? Ima li statična poslovnica ima poseban kod uređaja ili?

 

O: Lokacija je poslovnica ili terminal. Uredjaj je automat ili grupni uredjaj koji se nalazi na lokaciji. Lokacija ima svoj kod. Uredjaj ima svoj kod.

 

 

 

 

 

P: Možete li saznati koja je razlika između podataka Vrijeme kada se lokacija javila i Vrijeme kada je priređivač upisao podatak? Nama bi to bio isti podatak.

 

O: Vrijeme kada se lokacija javila i Vrijeme kada je priređivač upisao podatak  nije isti podatak jer lokacija ne moze sama upisati podatak u nadzorni sistem  vec to mora obaviti centralni sistem priredjivača, koji se nalazi u sjedištu priredjivaca.
Centralni sistem mora provjeriti da li je lokacija online a potom upisati takav podatak u nadzorni sistem ili  , u drugom smjeru, lokacija se mora javiti centralnom sistemu koji taj info prosledjuje nadzornom sistemu.

 

 

 

P: Isonis_lokacija tabela - pominje se takođe kao i tabela za razmjenu podataka

 

Isonis_lokacija je tabela u kojoj se unose podaci o statusu lokacija u realnom vremenu

 

Da li moramo da ažuriramo status sajta u ovoj tabeli? Ako da, koji su kriterijumi po kojem je sajt van mreže?

 

O: Podaci iz tabele isonis_lokacija se odnose samo na statuse pojedinačnih  lokacija. Status centralnog sajta će određivati nadzorni sistem.

 

 

 

 

 

P: Polje isonis_priredjivac_kod

 

U komentaru je navedeno da je ovo ,,jedinstvena šifra priređivača (SSH ključ), dodijeljena od strane Crne Gore'', ali u primjeru stoji ,,pr0001''.

 

Možete li pojasniti da li je stvarno SSH ključ? Jer SSH ključ se ne podudara sa primjerom ,,pr0001''.

 

O: Radi se o openSSH generisanom identifikatoru čija dužina neće prelaziti  100 karaktera.
Primjer je informativnog karaktera.

 

 

 

P: U poslednjem mejlu sam primila neke primjere polja isonis_uredjaj_kod ,,NOV_DEV0001_ASDGHKJH121273823123921312321KKHIUTZI'' i za rulet ,,NOV_RUL0001_AzxcvcxvSDGHKJH1212738231239213123dfgegtrgZI'' i u dokumentima koje ste nam dostavili, primjer za isonis_uredjaj_kod je ,,is01pr01ur0001''.

 

Moram znati tačnu strukturu ovog polja. Moram znati koliko dugo će ovo biti ime ovoga polja i koji karakteri će se upotrebljavati?

 

O: Ne morate znati strukturu ovog polja. To je jedinstveni identifikator koji generiše nadzorni sistem i koji će na početku rada biti dodijeljen za svaki uređaj kao i za grupni uređaj kojem uređaj pripada. Radi se o tekstualnom polju čija dužina neće prelaziti 100 karaktera. Primjer je informativnog karaktera.

 

 

 

P: Zanima me koji su kriterijumi da bi određena lokacija bila van mreže (offline)?

 

O: To je potvrda da li je sistem na lokaciji (npr. u automat klubu) u funkciji i da li postoji mrežna povezanost. Može se provjeriti npr. SQL upitom iz sjedišta priređivača ka klupskom server gdje se traži tekući datum I vrijeme ( SELECT CURRENT_TIMESTAMP).

 

 

 

P: U jednom od odgovora je navedeno: A: Ispravka podataka neći biti moguća ni  u jednom trenutku, svi podaci moraju biti ispravni. Storno transakcija je transakcija ispravljanja. Zbog čega postoji ova transakcija, ako nije upotrebljiva?

 

O: Pomenuti podatak se odnosi na naknadno prepravljanje podataka a ne na storno transakciju.

 

 

 

P: Zanima me šta tačno smatrate storno transakcijom. Npr:ako smo imali transakciju -uplata- 5evra, na koji način se stornira ta transakcija? Možemo je ispraviti na -0- ili drugu vrijednost i to bi bila ispravka.

 

O: Storno transakcija je predviđena samo kod kladioničkih igara, a kod igara na automatima nije. Detaljnije je ova transakcija opisana u PRAVILNICIMA I TEHNIČKOM UPUTSTVU.

 

Sima Barovića br. 30 
Podgorica
Crna Gora

Tel  +382 (0) 20 265 438
Fax +382 (0) 20 265 439

Mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web www.upravazaigrenasrecu.me